אירופה היא יבשת מורכבת מאוד, שידעה כבר שתי מלחמות עולם ועוד עשרות מלחמות אחרות במרוצות השנים. אחד הוויכוחים המרכזיים ביבשת נע בין המערב – ארצות הברית, אנגליה וצרפת ובין המזרח – בדגש על רוסיה. לרוסיה מאז סוף מלחמת העולם השנייה היו שאיפות להשתלט על היבשת. בסוף שנות התשעים של המאה הקודמת ברית המועצות התפרקה – אך השאיפות של רוסיה לשלוט נותרו. רוסיה בשנים האחרונות השתלטה על חצי האי קרים ששייך במקור לאוקראינה וכעת היא מאיימת לפלוש ולכבוש חלקים נוספים מהמדינה.
מה שורש הוויכוח בין רוסיה ואוקראינה?
שורש הסכסוך או הוויכוח המדיני והפוליטי בין רוסיה ואוקראינה הוא עתיק מאוד והולך מאות שנים אחורה. העדכון האחרון לסכסוך או "התירוץ שלו", הוא הרצון שהביעה אוקראינה להצטרף לברית נאט"ו וההתקרבות שלה למערב (ארצות הברית) לצד ההתרחקות שלה מההשפעה הרוסית. רוסיה וארצות הברית הן אויבות מרות מבחינה היסטורית, כלכלית, צבאית ופוליטית (כל תולדות המלחמה הקרה). רוסיה רואה בהתקרבות של אוקראינה לארצות הברית איום על השליטה שלה במזרח היבשת וחוץ מזה היא רוצה גם להשתלט על משאבים שונים שיש לאוקראינה כמו למשל שדות חקלאיים (שמינית מאספקת החיטה של כל העולם מגיעה מאוקראינה) ונפט.
פוטין – הכול תלוי בו
בסופו של דבר, השאלה האם תפרוץ מלחמה בין אוקראינה ובין רוסיה תלויה בעיקר באיש אחד – מנהיג רוסיה בשנים האחרונות ולדימיר פוטין. פוטין הוא שליט ריכוזי והוא מרכז את כל השליטה ברוסיה תחת הידיים שלו. אם תפרוץ מלחמה בין רוסיה ובין אוקראינה זה תלוי בעיקר בפוטין וברצון שלו להחזיר את רוסיה לימים בהם הייתה אימפריה – ברית המועצות בימי המלחמה הקרה, אז שלטה רוסיה בכל הצד המזרחי של יבשת אירופה.
לפרטים נוספים אודות המצב ברוסיה התעדכנו באתרי החדשות. העדכונים מהימים האחרונים מראים על התחממות בגזרה ומשרד החוץ בישראל מעודד ישראליים שנמצאים באוקראינה לעזוב את המדינה ולחזור כמה שיותר מהר לישראל – או לחלופין לעזוב למדינה אחרת. הסכנה היא שאם תפרוץ מלחמה באוקראינה היא תהיה ארוכה מאוד וקשה עם הרבה אלימות, הרס, פצועים והרוגים.
Comments are closed.