"דע מאין באת ולאן אתה הולך" אומר המשפט הנודע ממשנה אבות, ובעוד ששם מדובר בטיפה סרוחה, הרי שבכל הנוגע להיסטוריה של בזן, מדובר בטיפה של נפט, ששינתה את פני ההיסטוריה במדינת ישראל. ההיסטוריה של בזן שזורה בהיסטוריה של המדינה, כמו גם ההווה שלה. אין זה פלא, אם כך, שההיסטוריה של החברה כה מעניינת וייחודית.
נכון, ההיסטוריה נכתבת בידי המנצחים, אך גם אם נעלמו פרטים לאורך השנים, ואין גישה לכל הידע והסיפור כולו (ומתי בעצם יש?!), הרי שהסיפור כפי שהוא ידוע ומתועד מרתק כפי שהוא, ואין צורך להוסיף או לגרוע דבר וחצי דבר.
מעשה שהיה כך היה:
אי שם בשלהי שנת 1934, כאשר ישראל הייתה פלסטין, והשלטון בארץ היה בידי המנדט הבריטי, הוקם קו צינור נפט בקו ישיר מעירק לחיפה. כארבע שנים לאחר מכן, ואחרי חתימות רבות, הסכמים רבים ושיתופי פעולה שונים ומגוונים, שכללו בין היתר את הוצאת האזור בו ייבנו מפעלי הזיקוק מחוץ לשליטה מוניציפלית זו או אחרת (לצרכי מס), הוקמו בתי זיקוק על גדות הקישון.
במהלך מלחמת העולם השנייה כבר סיפקו בתי זיקוק אלו את תוצרתם לצבא בריטניה כמו גם לצבא ארה"ב, כאשר בתי הזיקוק עצמם עברו למעלה מעשרים התקפות מחיל האוויר האיטלקי, התקפות שלא הובילו לנזקים מספקים להשבתת הפעילות.
התקפות גם מבית
בשנת 1945 כמו גם בשנת 1947 ארגון הלח"י ביצע פעולות כנגד בתי הזיקוק. הראשונה כשלה והובילה לאסון, בעוד שהשנייה הובילה לנזקים עצומים לחברת הנפט. באותה השנה, 1947, אירע אירוע שקיבל את השם "טבח בתי הזיקוק", אירוע שהסתיים בהרוגים ופצועים מרובים.
בסוף שנות השישים המפעלים הפטרוכימיים עברו לידי בזן, וכבר בתחילת שנות השבעים הגיעו בתי הזיקוק לייצור של 10 מיליון טון נפט.
כיום בזן היא חברת ייצור אנרגיה מובילה, אשר חרטה על דגלה תרומה רחבה לכלכלה הישראלית, תוך פעילות למען איכות הסביבה ומעבר לטכנולוגיה ירוקה. הקבוצה מהראשונות במשק הישראלי לעבור לצריכת גז טבעי, שימוש בטכנולוגיה לניטור ושינוי יומיומי בהתאם לצורכי הייצור, לצד תהליכים מתקדמים אחרים.
Comments are closed.