נורית בת 43, עו"ד, נשואה ללא ילדים. נורית פנתה לאחר חצי שנה של ניסיונות כושלים להרות. לנורית מחזורים סדירים ומבחינתה היא בשיא הפוריות. בבדיקות שונות להערכה של התפקוד השחלתי נצפתה ירידה משמעותית ברזרבה השחלתית של נורית. נורית לא מבינה איך יכול להיות שלמרות ווסתות סדירים, סיכוייה להריון כה נמוכים.
בשנים האחרונות קיימת נטייה לדחות את גיל ההורות לכיוון סוף שנות ה-30. הדחיה נובעת לעיתים מסיבות של קריירה, ולעיתים מסיבות של אי מציאת בן זוג מתאים. מצבים אלה גורמים לנשים להרות בגיל מבוגר יותר. ידוע לכולם שגיל אימהי מתקדם מפחית את סיכויי ההיריון התקינים.
גיל הפריון נע בין גילאי 17-18 ועד גיל 43-44 ובארץ אפילו עד גיל 45. לאחר גיל 44 הסיכוי ללידת ילד בריא הינה נמוכה ביותר. במקרים בהם האישה נזקקת לטיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית בגיל זה הם לעיתים רבות מוגדרים כטיפולים חסרי תוחלת, כלומר חסרי משמעות כיוון שהסיכוי ללידת ילד בריא שואפים לפחות מ 1%. בארץ ניתן לטפל בנשים לצורך השגת הריון מהביציות שלהן עד גיל 45, למרות שברוב המקרים התוצאה המיוחלת לא מגיעה. בעולם, ההמלצה להפסיק טיפולי פוריות באישה בגיל 42-43 ולעבור לתרומת ביציות.
עד גיל 35-37 ניתן לומר שסיכויי ההיריון טובים. מעל גיל זה ובמיוחד מעבר לגיל 40 קיימת ירידה הדרגתית בשיעור ההריונות.
השפעת הגיל על היכולת להרות
לגיל, כאמור, יש השפעה מרעה על תוצאות ההיריון. ראשית, עם הגיל, לאורך השנים יותר ויותר ביציות נעלמו מהשחלה תוך כדי המחזורים החודשיים והרזרבה השחלתית יורדת. מעבר לכך, הביציות נמצאות בשחלות עוד בזמן עובריות ברחם. במהלך כל תקופת הילדות וההתבגרות הביציות נמצאות באותו שלב התפתחותי ומחכות לתורן לביוץ. רק במהלך הביוץ ובהמשך במהלך הפריית הביצית משלימה את ההכנה שלה והופכת לביצית בשלה להפריה. לאורך שנות ההמתנה לקראת ביוץ, בהיותן בשחלה, הכרומוזומים (המטען התורשתי בביצית) עלולים לעבור שינויים גנטי, שברים כרומוזומליים, הגורמים לירידה משמעותית באיכות הביצית, ירידה ביכולת שלה להיות מופרית, סיכון עולה להתפתחות פגמים כרומוזומליים ועקב כך, פוחתים הסיכויים להריון תקין.
ברור לנו שקיים רצף תפקודי בין הביצית המופקת מהשחלה לבין הביצית המופרית המתפתחת לעובר. כשאיכות הביציות יורדת גם העובר המתפתח הוא בעל סיכויים נמוכים יותר להשרשה. מחקרים שונים מראים שעם העלייה בגיל עולה הסיכון ללידת ילד חולה, בגלל ביציות עם מבנה כרומוזומלי לא תקין. קיימת ירידה במספר אברוני החמצון בתוך הביצית, דבר הפוגע ביכולת התפקוד שלה הביצית והעובר הצעיר המתפתח. קיימים שינויים נוספים בתוך הביצית המפחיתים את יכולתה להתפתח לעובר תקין. אלה מקצת הסיבות שגיל אימהי מבוגר מפחית את הסיכויים להרות ספונטני, מפחית את הסיכויים להריון תקין ולצערנו נראה יותר הפלות בגילאים אלה.
טיפול הפריה חוץ גופית לנשים מבוגרות
עבודות שונות מתפרסמות בעיתונות הרפואית ומראות שהתנהגות העוברים במהלך התפתחותם באינקובטור גם שונה בין נשים בגיל צעיר לגיל מבוגר. קצב בחלוקה של העוברים ויכולת ההישרדות שלהם שונה. טיפול הפריה חוץ גופית יהיה טיפול נכון לאישה מבוגרת כדי שנוכל לבחור את העובר עם נתוני התפתחות הטובים ביותר.
ראשית, יש לזכור שלצורך השגת הריון אנחנו זקוקים לעובר אחד תקין. לכן מעקב דקדקני אחרי התפתחות העובר במעבדה יכולה לאפשר לנו למצוא את העובר באיכות הטובה ביותר גם בנשים בגיל מבוגר יותר.
אם עברת את גיל 37 אל תתמהמהי, בואי להתייעץ בהקדם לגבי תפקוד השחלה, הרזרבה השחלתית והסיכויים להריון. מעל גיל 39 נמליץ לפנות מיד להפריה חוץ גופית כדי לא לבזבז זמן.
בעידן הטכנולוגיה הרפואית המתקדמת של ימינו, ניתן לסייע לזוגות ויחידים רבים אשר כשלו מאמציהם בהבאת ילד לעולם בדרך הטבעית מסיבות פוריות שונות. פרופ'מ עינת פז מנהלת היחידה להפריה חוץ גופית (IVF), במחלקת נשים ויולדות בבית החולים הילל יפה מזמינה אתכם ליעוץ וטיפול בקליניקה פרטית. טיפולי פוריות, טיפולי פריון, שימור פוריות, פוריות הגבר, פוריות האישה, הפריה חוץ גופית, שאיבת ביציות, תרומת ביציות ועוד. לקבלת מידע ולתיאום תור למרפאה פרטית התקשרו: 051-2809024 או בקרו באתר בכתובת: https://www.dr-paz.co.il/.
Comments are closed.