העידן המודרני העניק לנו הגדרה חדשה בתחום הפסיכולוגיה. הגדרה זו נקראת התמכרות לאינטרנט. כמו בכל הגדרה פסיכולוגית אפשר לדבר על דרגות שונות של התמכרות זו כמו שימוש בעייתי או שימוש יתר באינטרנט. למעשה רבים מאיתנו משתמשים רבות באינטרנט כי הוא זמין, נוח ומספק לנו מקורות מידע במהירות רבה. אז לפני שאנו מפנים אצבע מאשימה כלפי אחרים, כדאי שנחשוב מי מאיתנו לא השתמש יותר מדי בחלק מן הפעולות הבאות:
- פייסבוק
- צ'אט לניהול שיחות במהירות וביעילות
- משחקים
- חיפוש מידע לצרכים שונים כמו לימודים והשכלה כללית
- קניות של פריטים שאנו זקוקים לו (או לא)
- ניהול חשבון הבנק שלנו
- משלוח דואר
- ריגול זעיר – לפני שאנו פונים לגוף או לאדם, מחפשים עליו פרטים
כיצד התמכרות לאינטרנט באה לידי ביטוי
שימוש יתר באינטרנט הופך להתמכרות כאשר הוא מפריע לחיי היום-יום, משתלט על הפעילות הרגילה שלנו ובא על חשבון דברים אחרים כמו חיי חברה ומשפחה, עבודה, שעות מנוחה, בילויים או אפילו גורם לנו לבזבוז כספים של לצורך. המאפיין העיקרי של התמכרות לסוגיה הוא חוסר היכולת להתנתק מהשימוש ואף פיתוח יחסי תלות כך שהאדם מתנתק למעשה מהמציאות.
האומנם זוהי התמכרות?
לא כולם תמימי דעים שאכן התמכרות לאינטרנט היא אכן הפרעה פסיכולוגית. ייתכן שבמקרים מסוימים מדובר דווקא בהתמכרות לתחום ספציפי שהאינטרנט מציע בזמינות רבה כמו קניות, הימורים או פורוגרפיה. אך מי שחש שהוא מתמכר צריך להתייחס לזה כמו אל כל התמכרות ואם ברצונו להשתחרר עליו לעבור תהליך גמילה הדרגתי, שלפעמים נדרש בו ליווי של יועץ, מנחה או פסיכולוג, אך אפשר להשתחרר ממנו גם באמצעות משמעות עצמית חזקה.
להיגמל או לא להיגמל
עם זאת יש לזכור כי בשונה מהתמכרויות אחרות השימוש באינטרנט אינו רק מזיק. יש בו גם צדדים מועילים רבים וטובים כמו: שמירה על קשר עם חברים, שיחה עם מכרים הגרים מעבר לים, שיתוף תמונות, חיפוש מידע, השתתפות בקבוצות בעלות עניין מקצועי דומה וכמובן מציאת מידע איכותי בכל נושא כמעט. לכן הנושא של התמכרות לאינטרנט הוא מורכב יותר כשעולה השאלה אם כדאי להיגמל ממנה, עד כמה וכיצד לשמור על איזונים.
Comments are closed.