החיישנים (רגשים) אלו הם רכיבים המסוגלים להרגיש או לחוש בנתונים פיזיים שונים ולהמיר את אותם נתונים לאות או סימן מידע. משתמשים בחיישנים במערכות שונות מתחומים מגוונים, כשר החיישנים מתוכננים לזהות אנרגיות שונות ונגזרות שלהן, כמו חום, קול, קרינה וכדומה. ישנם חיישנים המשמשים לזיהוי תנועה בסביבה מנוטרת או לזיהוי מאפיינים של תנועת החיישן עצמו. החיישנים מתחלקים לשתי קבוצות מרכזיות, הראשונה היא קבוצת החיישנים הפסיביים שמודדים אנרגיה קיימת, והקבוצה השנייה היא קבוצת החיישנים האקטיביים שפולטים אנרגיה ואז קולטים את ההחזר שלה.
סוגי החיישנים ושימושיהם:
- חיישן גילוי אור – חיישן זה מפיק אות אנלוגי שתלוי בעוצמת האור המגיעה אליו. שימושים נפוצים לחיישן מסוג זה הם בתאורת חירום, שלט רחוק, עכבר אופטי, דלת כניסה אוטומטית ועוד.
- חיישן שבירת קרן – חיישן זה מבוסס על שבירת קרן אור. החיישן שולח קרן אור שמוחזרת ממראה המותקנת מולו. היעדר החזרת אור או הופעת אור משנה את מוצא היחידה. שימוש נפוץ מאוד לחיישן מסוג זה הוא בסרט נע (כמו בקופה בסופר).
- חיישן טמפרטורה – חיישן זה מבוסס על שימוש בשיטת הצמד טרמי, אחרים מבוססים על רכיבים אלקטרוניים המשנים את התנגדות לפי הטמפרטורה, וסוג אחר מבוסס על צינור אטום הממולא בגז. שימושים נפוצים לחיישן זה הם במקררים, תנורי אפייה, מכונות כביסה (שיטת הצמד טרמי) או דודי חשמל לחימום מים (שיטת צינור מלא בגז).
- חיישן קול – אלו הם מיקרופונים המוציאים אות כאשר עוצמת הקול שהם קלטו עולה על עוצמה מסויימת. שימוש נפוץ בחיישן מסוג זה הוא במערכות אזעקה.
- חיישן שקילה – אלו הם חיישנים שהתנגדותם משתנה בהתאם לכוח הפועל עליהם והם משמשים למדידת משקל. שימוש נפוץ הוא לשקילת משקל כבד, כגון מכוניות, מכונות וכדומה.
כמובן שישנם סוגי חיישן רבים, אך לא ניתן למנות כאן את כולם. החיישנים נמצאים במקומות רבים, בין אם בכלי הרכב שלנו, במנועים, במצלמות, בלוויינים מלאכותיים, במכשירים רפואיים, בתעשייה ועוד ועוד. החיישנים עוזרים לנו לקיים חיים חכמים יותר, בטוחים יותר וקלים יותר. החיישנים מאפשרים לנו בכך לטפס בסולם הטכנולוגיה שרק ממשיך להתפתח.
Comments are closed.