קצב ההתפתחות של ילדים מהיר מאוד, בעיקר בשנה הראשונה לחיים. ההתפתחות מתייחסת ליכולות המוטוריות, השפתיות, הקוגניטיביות, החברתיות והרגשיות של ילדים. דבר חשוב- קצב ההתפתחות אינו אחיד, הוא נע על רצף (טווח נורמה) והוא משתנה מילד לילד, אפילו בין אחים, ואפילו בין תאומים זהים. ישנם ילדים שמתפתחים מהר מהמצופה, יש שמתפתחים "על פי הספר" ויש כאלה שהתפתחותם איטית מהמצופה. לא כל עיכוב התפתחותי מעיד על בעיות בהתפתחות הילד, ולכן אין מה למהר ולדאוג. כל זמן שהילדים עומדים בטווח הנורמה של ההתפתחות, אין מקום לדאגה.
מתי כן כדאי להתחיל לדאוג?
כפי שכבר נאמר, במרבית הפעמים אין כל סיבה לדאגה. לא כל הילדים מתפתחים באותו קצב, וזה בסדר כל עוד הם נמצאים על פני הטווח ומשיגים את כל אבני הדרך הנחוצים לבשלות מלאה בהתפתחות. הדבר הכי טוב הוא, בכל מקרה של דאגה או חשש, לשאול ולהתייעץ עם רופא הילדים או אחות טיפת חלב, או כל איש מקצוע בתחום, במהלך הבדיקות השגרתיות. אם אכן החשש מוצדק תקבלו הפניה לאבחון על ידי מטפל/ת מוסמכ/ת שמתמצה בתחום התפתחות הילד.
הנה כמה נורות אדומות שכדאי שהורים יכירו:
- נסיגה ברצף ההתפתחותי- נסיגה לאחור על הרצף ההתפתחותי היא סימן אדום שדורש בדיקה. עם זאת, ילדים נוטים לפעמים "חוזרים לאחור" בעודם בריאים לחלוטין, בתקופות הסתגלות למשל, כאשר חל שינוי מהותי בסביבתם (לידת אח, מעבר לגן חדש ועוד).
- חוסר סימטריה בפעולות מוטוריות- יש לשים לב שבפעולות שמשלבות את שני צדי הגוף, כגון, זחילה, הושטת יד וכדומה, הילד משתמש בשני צידי הגוף לסירוגין ואין הימנעות משימוש בצד כלשהו.
- חוסר או עיכוב בתקשורת- יש לשים לב לתקשורת המילולית והא-מילולית של התינוק/הילד. תינוק/ילד שאינו מישיר מבט (יוצר קשר עין), אינו מגיב לשמו, אינו מברבר/מדבר או משתתף במשחק כצפוי לגילו, אם הילד אינו מביע סקרנות כלפי סביבתו, מומלץ לפנות לבדיקת שמיעה ולהתייעצות עם רופא הילדים.
ריפוי בעיסוק מסייע להתפתחות מיטבית אצל ילדים
מרפאים בעיסוק מלווים ילדים מרגע לידתם, כאשר מתגלה או מתעורר חשד שקיים עיקוב התפתחותי כלשהו. הליקוי עשוי לנבוע מפגות, מפגיעות חושיות (כמו למשל, טיפול בילד חירש או בילד עיוור), וכן הפרעות בהתפתחות המוטורית, הקוגניטיבית או החברתית של הילדים.
ההפניה לריפוי בעיסוק לילדים בדרך כלל מתקבלת על ידי רופא הילדים, אחות טיפת חלב, או איש פרא-רפואי אחר, שרואה צורך בשיקום או ביצירה של יכולת השתלבות של הילד במשימות ופעולות יומיומיות שונות .חשוב לציין שריפוי בעיסוק, הנו תחום מדעי, בעל ערך טיפולי ושיקומי, והוא כלול בשירותי הבריאות המוענקים על ידי קופות החולים. המודעות להתפתחות תקינה של הילדים שלנו גבוהה מאוד, מה שמוביל להפניות רבות לייעוץ וטיפול בריפוי בעיסוק, ולתורי המתנה ארוכים במכוני התפתחות הילד. לכן, הורים רבים פונים לקבלת הטיפול באופן פרטי.
מרפאות בעיסוק מטפלות במספר תחומים הקשורים להתפתחות הילד:
- שיפור מיומנויות יומיומיות והגברת העצמאות התפקודית של הילד, בתחום האישי (למשל להתלבש לבד), בתחום הקוגניטיבי, בתחום המוטורי (למשל תפקוד מוטורי עדין ביד), בתחום החברתי (למשל לדעת לחכות בתור במשחק), והן בתחום הלימודי (למשל טיפול בליקויי למידה או בקשיי כתיבה) והן בתחום הרגשי (למשל, להתמודד עם קשיים).
- טיפול בהפרעות בוויסות ובעיבוד החושי.
- טיפול בילדים עם תסמונות נוירולוגיות שונות, כגון: שיתוק מוחין, אוטיזם, תסמונת דאון ועוד.
- טיפול בילדים לאחר פגיעות נרכשות במערכת העצבים, למשל תאונות דרכים, חבלות ראש, כוויות ועוד.
אצלנו ב-Junior Therapy האבחון והטיפול נעשים באופן פרטי בסביבה הטבעית של הילד, אצלו בבית, על ידי צוות מטפלים רב מקצועי הכולל: פיזיותרפיסט/ית לילדים, מרפא/ה בעיסוק לילדים וקלינאי/ת תקשורת לילדים, בהתאם כמובן לצורך ולקשיים שהילד מציג.
להתייעצות טלפונית, ללא עלות וללא התחייבות, עם מרפאה בעיסוק המתמחה בתחום התפתחות הילד התקשרו לטלפון 077-9966220. לקבלת מידע נוסף בנוגע לטיפולים בתחום התפתחות הילד, כגון פיזיותרפיה לילדים וטיפול של קלינאית תקשורת לילדים הנכם מוזמנים לבקר באתר שלנו: www.junior-therapy.co.il.
Comments are closed.