המפתח המרכזי להליך גירושין שאינו כרוך בעימותים ובעוגמת נפש לשני הצדדים ועוד יותר מכך לילדים המשותפים הוא תקשורת פתוחה. כמו כן נדרשת מחויבות מלאה לטובת הילדים, גם על חשבון האינטרסים של ההורים ורצון לצאת לדרך חדשה במינימום זמן וכאמור עם מינימום רגשות שליליים. על מנת שאכן כך יהיה מומלץ להכיר מונח חשוב במיוחד: משמורת משותפת הלכה חדשה.
מהי משמורת משותפת?
המשמורת המשותפת אינה תפישה חדשה – הימים שבהם גידול הילדים לאחר גירושין הופקד באופן כמעט בלעדי בידי האם חלפו מזמן, ומזה שנים רבות נהוג הקונספט של משמורת משותפת, כלומר מצב שבו פרקי הזמן שבהם הילדים נמצאים עם האם שווים לפרקי הזמן שבהם הם שוהים עם אביהם. מרבית אנשי המקצוע בתחום מסכימים כי התפישה החדשה של משמורת משותפת הינה התרחיש הטוב ביותר עבור הילדים, שזוכים לשני הורים משמעותיים בחייהם כך שגם אם התרחש שינוי עצום, בכל זאת ישנו גם מרכיב בלתי מבוטל של יציבות.
חשוב לציין כי המשמורת המשותפת עומדת בסתירה לאחד החוקים היותר מיושנים – חזקת הגיל הרך, שקובעת כי ילדים בני 6 ומטה יועברו אוטומטית לחזקת האם אלא אם כן אינה כשירה או שההורים הגיעו ביניהם להסכמה בדבר סוג משמורת אחר, כשכאמור זו המשותפת היא המומלצת ביותר.
מהי ההלכה החדשה בנוגע למשמורת משותפת?
כשמדברים על משמורת משותפת הלכה חדשה הכוונה היא לפסיקה מהפכנית של בית המשפט העליון משנת 2017, לפיה נטל המזונות לא יוטל בלעדית על האב כשההסדר בינו לבין האם הוא משמורת משותפת. ההלכה החדשה בנוגע למשמורת משותפת לכאורה מובנת מאליה – אם לשני ההורים חלק שווה במלאכת גידול הילדים, אין סיבה לכך שהעול הכלכלי יוטל במלואו, או כמעט במלואו, על האב, ואכן זהו הרקע לשינוי הדרמטי שמתרחש בימינו.
באילו מקרים רלוונטית משמורת משותפת הלכה חדשה?
תיקון המצב המפלה לפיו האב נאלץ לשאת בעול כלכלי רב יותר מהאם לאחר גירושין, כלומר המונח משמורת משותפת הלכה חדשה, רלוונטי לכל תיק גירושין שבו מסכימים הצדדים על משמורת משותפת. למעשה במקרים שבהם הכנסות שני ההורים פחות או יותר שוות, סביר להניח כי לא יידרשו דמי מזונות כלל, מצד אף אחד מהצדדים.
Comments are closed.