"אין חגיגה בלי עוגה" – את המשפט הזה יודע לדקלם כל ילד. למעשה, נראה שמדובר באחד השירים המדויקים ביותר שיש. אכן, עוגות מהוות את אחד המרכיבים המענגים והמהנים ביותר בעולם הקולינריה וחלק בלתי נפרד מכל אירוע משמח. עם זאת, הכנת עוגות כרוכה בהשקעה רבה, בזמן ארוך שמוקדש לאיתור מתכוני עוגות איכותיים וכמובן בהמון כישרון ובחוש יצירתי. אלה הם כמה דברים שכל חובב עוגות חייב לדעת.
ממתי בני האדם אוהבים לאכול עוגות?
עוגות, כך מסתבר, הן ממש לא המצאה של השנים האחרונות. במשך אלפי שנים נוהגים בני האדם ברחבי העולם לאכול עוגות או מאפים דומים בסגנונות שונים. כבר בספר בראשית מופיע הציטוט "וַיְמַהֵר אַבְרָהָם הָאֹהֱלָה, אֶל-שָׂרָה; וַיֹּאמֶר, מַהֲרִי שְׁלֹשׁ סְאִים קֶמַח סֹלֶת-לוּשִׁי, וַעֲשִׂי עֻגוֹת" (בראשית יח, פסוק ו'). ניתן לראות שכאשר רצה אברהם לכבד את אורחיו במזון המשובח ביותר הוא הכין עבורם עוגות – דבר אשר מעיד על החשיבות ההיסטורית של המאפה עוד מימי קדם.
כיצד התפתחו העוגות?
בימי קדם העוגות היו מוכנות לרוב מחומרים פשוטים יחסית אשר היו מצויים במקום. כמו כן, פעמים רבות נהוג היה לכנות מאפים שנחשבים כיום ללחם רגיל או לחלה בתור עוגה, זאת בשל דלות המרכיבים שהיו בנמצא. עם התפתחות תהליך הגלובליזציה שכלל את יצירתן של דרכי מסחר רבות ששימשו בין היתר להפצת תבלינים וחומרי גלם נוספים התפתח גם העולם הקולינרי ובתוכו תחום העוגות. בנוסף לקמחים מסוגים שונים ולחומרי מתיקה כמו סוכר החלו הסוחרים להוביל גם פירות מיושבים ואגוזים שתפסו אף הם מקום של כבוד בתוך העוגות. לצד חומרי הגלם עצמם החלו בני העדות השונות גם לשתף ביניהם ידע, לטעום זה ממאכליו של רעהו ולהעביר את המתכונים ברחבי העולם.
אז איזה עוגות יש לנו היום?
בחלק מהמדינות, כמו למשל איטליה וצרפת, הפכו העוגות לאמנות של ממש ולסמל תרבותי משמעותי. לאחר אלפי שנות התפתחות, ישנם כיום אין ספור סוגים של עוגות אשר נפוצות בכל נקודה על פני הגלובוס. את העוגות ניתן למיין על פי קריטריונים שונים כגון מבנה (למשל עוגת שכבות), מרכיבים עיקריים (למשל עוגת שוקולד או עוגת גבינה), סוג העיסה (למשל עוגה בחושה או עוגת גלידה), מהות האירוע (למשל עוגת חג, עוגת יום הולדת או עוגת חתונה) וכן הלאה. אלו הם כמה מהסוגים המפורסמים והנפוצים ביותר:
עוגה בחושה – עוגה שכל המרכיבים שלה מעורבבים יחד ונאפים ביחידה אחת.
מאפין/קאפקייק – עוגה קטנה שניתן לאכול ביד. נהוג לקשט אותה בקרם, בסוכריות או בבצק סוכר.
עוגת שוקולד – הסוג הנפוץ ביותר של העוגות, אשר מבוסס על קקאו ושוקולד מריר או שוקולד חלב.
עוגת גבינה – עוגה המבוססת על חלב או מוצרי גבינה. נהוג להגישה כשהיא קרה ומצופה בפירורים.
עוגות – קינוח מושלם לכל ארוחה
לסיכום, אין ספק שהעוגות מהוות כיום את הקינוח המושלם לכל ארוחה. עם אין ספור סגנונות, אפשרויות וקישוטים ניתן למצוא עוגה מתאימה לכל אדם ולכל אירוע. מתכוני עוגות נפוצים כיום בשלל ספרי בישול, באתרי מתכונים, בקבוצות פייסבוק ובמקורות נוספים. אז הפשילו סינר והיכנסו למטבח או קפצו לקונדיטוריה הקרובה לביתכם ותיהנו מהעונג הגדול ביותר. בתיאבון!
Comments are closed.