לא פעם אנחנו קוראים בעיתון או שומעים בחדשות ברדיו ובטלוויזיה, על עונשים מסוימים שבית המשפט קובע במקרים של תקיפה בנסיבות מחמירות ואנחנו מרגישים אי נוחות וכעס כלפי השופטים, שבחרו לתת עונש, אשר נראה לנו קל.
אך האמת היא, שבמקרים רבים אין לשופטים הרבה אפשרויות לשיקול דעת, לא רק בגלל שעל פי טיב הראיות והעדויות, קשה להכריע באופן חד וברור ועל כן הם בוחרים לתת עונש קל מהניתן, אלא שגם החוק מגביל אותם במספר השנים שהם יכולים להעניש את הנאשמים במשפט. אף שופט לא יכול לתת עונש, גם במקרה של תקיפה בנסיבות מחמירות, כפי שהוא רוצה מבלי להתייחס למה שמתיר לו החוק.
לפני שנסביר מה העונש במקרים שכאלה, נסביר תחילה מה זו בכלל תקיפה בנסיבות מחמירות. לכאורה, כל תקיפה היא בעייתית ויכולה להיות בנסיבות מחמירות, אך לא כך. שכן חוק העונשין, המשפט הפלילי, מתייחס להיבטים שונים בביצוע העבירה. למשל, מי הקורבן (אם הוא קשיש חסר ישע או אדם צעיר שלא היה "תמים" בנושא), מה החבלה שנוצרה לקורבן, כמה תוקפים היו מעורבים בכך, מה סיבת התקיפה, וכן מה אופי התקיפה, האם מדובר בתקיפה ישירה או תקיפה בעזרת אמצעים אחרים.
בדרך כלל נהוג להתייחס לתקיפה בנסיבות מחמירות במקרים בהם יש יותר מתוקף אחד וכן במקרים בהם הקורבן הוא בן משפחה, לא משנה אם זה קטין או מבוגר, ילד, בן זוג ואפילו הורים או אחים.
מה הענישה במקרים של תקיפה בנסיבות מחמירות
על פי החוק, ניתן להעניש במקרים של תקיפה, החל משנתיים ועד שלוש שנים. אך במקרים תקיפה בנסיבות מחמירות, אותן נסיבות שציינו, הרי שהעונש יוכפל, כך שעל עבירה אשר במקור היא שנתיים, ניתן לקבל עונש של ארבע שנים.
כפי שאפשר להבין, עבור עורך דין תובע מהפרקליטות אשר מבקש להוכיח תקיפה בנסיבות מחמירות, התהליך הוא יחסית פשוט, עליו להוכיח שהיתה תקיפה ושהיא עומדת בקריטריונים. מצד שני, מאחר והרבה פעמים מעורבים בתקיפה יותר מגורם אחד, אז הפרקליטות תבחר להגיע להסכם במהלכו אחד הגורמים יודה בביצוע העבירה, ילשין על האחרים, ואז העונש שיוטל עליו יהיה מופחת.
Comments are closed.