המונח "מאגר מים" אולי מעורר אסוציאציה של מאגר ענקי בשטח פתוח, וכמובן שיש מאגרים כאלה, אבל רוב מאגרי המים נמצאים במבנים החדשים למגורים שהוקמו בשנים האחרונות – וזאת משום שכשיש יותר מ-4 קומות יש צורך במאגר כדי להבטיח אספקת מים רציפה ויעילה לכל הדירות כולל אלה הגבוהות.
שלב ראשון: ריקון וניקוי הדפנות
השלב הראשון בכל חיטוי מאגרים הוא ריקון כל המים מהבריכה והמיכלים שבהם הם נאגרו. לאחר שהמאגר ריק לחלוטין, ניתן לנקות את הדפנות ואת הרצפה. בשלב זה מסירים את כל סוגי הלכלוכים שהצטברו במאגר, ובפרט חלודה, צואה של יונים או בעלי חיים אחרים, ירוקת ועוד. חשוב להדגיש כי שלב זה מתבצע באמצעות ציוד ייעודי מקצועי.
שלב שני: שטיפה ושאיבה
בשלב זה מתבצעת שטיפה מקיפה של המאגר באמצעות מכונת קיטור. הקיטור קר, והפעולה חוזרת על עצמה מספר פעמים כדי להבטיח ניקיון מלא. לאחר כל שטיפה מתבצעת גם שאיבה מקרקעית המאגר – בעזרת מכשיר ייעודי לשאיבת מים. שלב זה נמשך עד שאין במאגר שום משקע.
שלב שלישי: חיטוי ובדיקה
לאחר שמוודאים כי המאגר נקי ואין בו יותר משקעים מכל סוג שהוא, אפשר לעבור לשלב האחרון, החיטוי עצמו. חיטוי מאגרים מבוסס על כלור, ורק אנשי מקצוע בעלי היתר מטעם משרד הבריאות מוסמכים לבצע אותו.
לאחר השלמת החיטוי יתבצע דיגום של המים במאגר. הדיגום מאפשר לדעת בוודאות שהמאגר מחוטא ושהמים בו ראויים לשתייה, לאחר שמעבדה מקצועית בוחנת את הדגימה.
למה חובה לבצע חיטוי של מאגרי מים בבנייני מגורים?
מאגרי המים בבנייני המגורים חשופים לזיהומים שונים: חיידקים ובפרט ליגיונלה שעלול לגרום לתסמינים קשים כולל חום, כאבי שרירים ושלשולים, ובנוסף הוא עלול להוביל לפגיעה בכבד ובכליות; מתכות ובפרט ברזל; וחומרים כימיים שמעכירים את המים ועלולים לפגוע גם בטעם שלהם.
בהתאם תקנות משרד הבריאות מחייבות לבצע אחת לשנה חיטוי מאגרים. כמו כן חובה לחטא מאגר חדש לפני שמקבלים היתר אכלוס לבניין שהוקם (טופס 4). רק חברות שקיבלו את אישור משרד הבריאות מוסמכות לבצע את הפעולה ולספק את האישור הדרוש.
* התוכן בעמוד זה נכתב בשיתוף ישראל ידין.
Comments are closed.