הופעת סיאטיקה בהריון נפוצה מאוד ונובעת מלחץ עצבי המקרין לרגל. במאמר זה נסביר את התופעה וניתן פתרונות אפשריים להקלה על התחושה ושיפור התנועתיות לצד הסיאטיקה.
גוף האישה משתנה ומתעצב מחדש בזמן ההיריון. עלייה במשקל, בחילות בוקר, כאבים במקומות רבים בגוף, נדודי שינה – לא קל להיות אישה הריונית. בנוסף לכל התהליכים האלו ישנה תופעה נפוצה מאוד בקרב נשים הריוניות, כ- 40% מהנשים מדווחות כי הן סובלות מהתופעה הבאה – הופעת כאבים עזים לאורך הגב התחתון, ובמיוחד סביב העצב הכיאטי.
העצב הכיאטי הוא העצב הגדול והארוך ביותר בגופנו. מקום מוצאו הוא עמוד השדרה המותני והוא למעשה מחלף של עצבים באזור עמוד השדרה. כל העצבים שסביבו מתנקזים אליו והופכים אותו לעצב המשמעותי בגוף. במהלך מסעו לאורך הגוף הוא עובר מחוליות המותן אל הבהונות וכף הרגל מלפנים ומאחור הוא עובר דרך האגן אל הירך האחורית והשוק. גירוי שלו מעורר תגובה רחבה לכל אורך פלג הגוף התחתון. כשהוא כואב, כל פלג הגוף התחתון כואב, וכשאת בהריון הכל מועצם – גם ובעיקר הכאבים. כאבי סיאטיקה נוצרים לרוב בעקבות בעיות שנוצרות בעמוד השדרה כדוגמת פריצת דיסק, דלקות מפרקים ניווניות או כל גורם שיוצר שינוי במבנה עמוד השדרה.
הסימפטומים של סיאטיקת הריון רחבי היקף אך היא מתבטאת לא פעם בכאב שבא והולך בצד אחד של הגוף באזור הישבן ואף באזור הירכיים והשוקיים. הכאבים יכולים להיות עקצוצים קלים ואף כאבים משתקים. במקרים מסוימים לא מדובר בהכרח בכאבים אלא בתחושת נימול וקושי בביצוע פעולות פשוטות כמו הליכה, ישיבה ועוד.
דרכים להקל על כאבי סיאטיקה:
בזמן ההיריון מטבע הדברים קיימות מגבלות על סוגי הטיפולים או התרופות שניתן לקבל אך עיסוי, טיפול ממוקד אצל כירופרקרט ואף פיזיותרפיה שמיועדת לנשים בזמן ההריון יכולים כולם להקל על הכאבים. כמו כן, פעילות גופנית שאינה כוללת הרמת משקלים כדוגמת שחייה יכולה להועיל אף היא.
איך מטפלים בכאבי סיאטיקה? לאחר אבחון מקצועי הכולל בדיקת CT או MRI מתחילי בטיפולים שמרניים המבוססים על תרגילי פיזיותרפיה. בהתאם לצורך משלבים טיפול תרופתי, סטרואידים וטיפול בגלי רדיו, ובמקרים החמורים בהם הטיפול השמרני אינו מסייע הרופא ימליץ על ניתוח.
כמו כן ישנם מספר סוגי מתיחות שביכולתנו לעשות על מנת להקל על הכאב:
1. מתיחת שריר הפירפורמיס – שריר שנמצא בישבן שדרך מתיחתו ניתן יהיה להרפות ולשחרר את המתח ובכך להפחית מעוצמת הכאב. על מנת לבצע את התרגיל יש לשבת על כיסא כאשר כפות הרגליים מונחות שטוחות על הרצפה. יש לשלב את הרגליים כאשר הרגל העליונה היא הרגל שבה מרגישים את הכאב הסיאטי. יש לרכון קדימה עד שמרגישים מתיחה באזור הישבן, להמתין כחצי דקה ולשחרר.
2. מתיחת הגב התחתון ושרירי הברך – יש לעמוד מול שולחן בפישוק קל ולהישען קדימה תוך תמיכה בגוף ושמירה על גב שטוח וזרועות ישרות. יש להזיז את הירכיים אחורה עד שמורגשת מתיחה באזור הגב התחתון. על מנת להגביר את המתיחה ניתן להזיז את הירכיים מצד לצד. כאשר מגיעים לשלב המתיחה להישאר בו למשך חצי דקה ואז לשחרר.
3. מתיחת מפרקי הירך – יש לעמוד על ארבע על הרצפה ולהעביר את הברך הימנית קדימה כך שהיא תהיה מקבילה לידיים. את רגל שמאל יש להעביר אחורה תוך שמקפידים שכף הרגל נשארת על הרצפה. מומלץ להכין מראש מגבת מגולגלת אותה ניתן להניח מתחת לירך הימנית. בשלב הבא עלינו להישען קדימה ולהזיז את הגוף כלפי מטה, להחזיק את התנוחה לאורך דקה ולחזור על הפעולה לאחר תחלופה בין הרגליים.
הריון מלווה בלא מעט שלבים שעלינו לעבור וחלקם אף כוללים למרבה הצער כאב. עלינו להישאר קשובות לגופנו, להתייעץ עם גורמים טיפוליים ולהתאים את אופי הפעילות כך שתקל על הכאב הסיאטי.