בשנים האחרונות אנו עדים לכך שהמשק בישראל עובר שינויים משמעותיים בכל מה שקשור לתחום האנרגיה והדלקים. בתוך שנים בודדות, הגז הטבעי הפך למקור אנרגיה מועדף ועיקרי לייצור חשמל בתעשיות הצורכות אנרגיה גבוהה. הגז הטבעי מופק למעשה ממאגר הגז שנמצא בים, והוא עובר במערכת צינורות עד שמגיע לתחנת קבלה חופית הנמצאת בחופי המדינה.
בתחנה החופית הגז עובר טיפול כדי להפוך את הגז הגולמי לגז שמתאי וראוי לשימוש. לאחר מכן, הגז זורם בצינורות בקטרים גדולים ובלחץ גבוה, המהווים את מערכת ההולכת הארצית שמוקמת על ידי חברת נתיבי גז לישראל. טוואי ההולכה מגיע לתחנת מניה והפחתת לחץ, ומשם הגז עובר לרשתות החלוקה.
מפעלים רבים עוברים את התהליך של הסבה לגז טבעי. כיום, המגזר התעשייתי עושה הבדל עצום, ומפעלים מרכזיים בישראל עוברים ועברו את התהליך של המעבר לגז טבעי, והם מסתמכים על הגז הטבעי כמקור אנרגיה לטובת תהליכי ייצור והפקה במפעל.
מדוע מפעלים עושים הסבה לגז טבעי?
- רווח כספי – מפעל צורך אנרגיה ברמה גבוהה במיוחד, כך שגם שינוי קטן במחיר יכול להצטבר לכדי חיסכון משמעותי. היתרון המרכזי במעבר לאנרגיה מגז טבעי הוא שחומר הגלם הרבה יותר זול ממקורות אנרגיה אחרים. כמו כן, הגז מופק בישראל וקיים בכמויות גדולות, כך שהוא זול פי כמה מחומרי דלק אחרים המגיעים ממדינות אחרות. כמובן שכשהמחיר זול יותר העלויות משתלמות ורווחיות הרבה יותר.
- הטבות מהמדינה – נכון להיום, משרד הכלכלה השיק תוכנית המעודדת מפעלים שונים לעבור הסבה, והמדינה מוכנה לתת למפעלים מגוון הקלות בתחום המס, וזאת במסגרת תוכנית המס הירוק. מכאן גם נובעת הכדאיות במעבר לגז טבעי.
- אפשרויות הפקה יעילות – מחקרים בתחום הראו כי הגז הטבעי הוא חומר יעיל יותר, כלומר השוואה בין כמות מסוימת של גז טבעי בהשוואה לאותה כמות של חומר גלם אחר בתעשייה תראה כי הגז הטבעי יכול להפיק הרבה יותר אנרגיה. המשמעות של כל זה היא שיש צורך בפחות חומר כדי לבצע את התהליכים במפעלים.
- איכות הסביבה – הגז הטבעי פחות מזהם ויותר ידידותי לסביבה, וזו סיבה נוספת שבגללה מפעלים רבים בוחרים לעבוד איתו.
לסיכום, נראה כי המודעות לנושא הסבה לגז טבעי הפכה לתופעה הולכת וגדלה בעיקר בשנים האחרונות, וזה בעיקר תודות ליתרונות הרבים הקיימים בהגנה על הסביבה ובזכות מענקים של המדינה למפעלים הבוחרים ללכת "בדרך ירוקה" באמצעות השימוש בגז הטבעי.