ילדים זה שמחה, וממוצע הילדים למשפחה בישראל, 2.4, מספר לנו כי לרוב הישראלים יהיו ילדים בשלב זה או אחר של החיים. לא משנה אם אתם הורים צעירים מאוד או הורים וותיקים לילד שלישי או רביעי, הילדים שלנו דורשים תשומת לב, ולעיתים טיפול וריפוי.
נושא החרדות אצל ילדים הופך נפוץ בשנים האחרונות, והעלייה הברורה בפניות לטיפול בילדים, אשר מאובחנים כבעלי נטיות לחרדה כבר מגיל צעיר, הובילה לביצוע מחקרים שונים בנושא. ישנן לא מעט השערות, והרבה כיוונים שונים מהם יכול להגיע מרפא, אך הבסיס לכל הוא רמת הלחץ המוגברת שחווים ילדים הגדלים בעולם המודרני.
חרדות אצל ילדים קטנים
בעוד שאצל מתבגרים ניתן לקשור את סיבות החרדה למצבים חברתיים, לימודים וכיו"ב, חרדות אצל ילדים קטנים הם נושא רחב ואמורפי יותר שלרוב משקף את המצב בבית. כשמתגלה מקרה חרדה אצל ילד קטן, הבדיקות צריכות לערב דבר ראשון את ההורים.
ילדים קטנים מפתחים חרדה בעיקר בשל חוויות קשות לעיכול והבנה, ובייחוד כאשר אלו מגיעות מהבית. יחסים מתוחים בין ההורים, אפילו כאשר אלו מוסתרים כביכול מעיני הילד, נקלטים אצלו ברמות שונות של התודעה, ולא מתיישבים בקנה אחד עם מה שהילד צריך. תחושת הביטחון של הילד הקטן מתערערת, ולאחר מכן מתעוררת תחושת חרדה.
הגן והפעוטון הינם מקור נוסף לחרדה, וכמובן ששכל מפגש קבוע עם דמות סמכותית אשר דרך פעולתה והתבטאותה בעולם אינה מתאימה לתפיסה המציאות הקיימת של הפעוט. דוגמאות לכך הם מפגשים קבועים עם מטפלת, קרובי משפחה או שכנים ששומרים על הילד, וכמובן, צוות הגננות.
חרדות אצל מתבגרים
חרדות אצל ילדים מתבגרים יכולות להגיע מאותם הערוצים שילדים קטנים יסבלו מהם, אך העובדה כי הם מחזיקים בחיים עצמאיים יותר, ופועלים באופן חופשי יותר במסגרות שונות, חושף אותם למערך לחצים גבוהה יותר.
כאשר אצל ילד מתגלה חרדה, ניתן לצמצם את בדיקת הגורמים ולהתמקד בקלות בכיוון הטיפול, אך אצל מתבגרים יש לזכור כי הצורך בהתאמה חברתית הוא גורם מאתגר מאוד, משמעותי ולא פשוט להתמודדות, אשר דורש לעיתים התערבות רחבה של דמויות תומכות דוגמת מטפלים, חונכים וכיו"ב.